Hoe worden kunstbloemen gemaakt?
Namaakbloemen werden al door de oude Egyptenaren en Romeinen gemaakt. De huidige trend voor kunstbloemen is dus eigenlijk niets nieuws! Maar de manier waarop kunstbloemen gemaakt worden is in de loop der tijd wel aanzienlijk veranderd. Zo zie je in plaats van kunstplanten van hoorn, was, veren en zijde tegenwoordig vooral kunststof, nylon en plantaardig zijden kunstbloemen.
Maar hoe worden plastic nepbloemen dan gemaakt zodat ze er mooi en realistisch uitzien, en lang mee gaan? Er zijn verschillende giet-, print- en verftechnieken om levensechte bloemen en bloeiende kunstplanten te maken uit textiel en kunststof. Hier lees je meer over het werk dat nodig is om prachtige kunststof bloemen te creëren!
Plastic nepbloemen net echt maken
Kunstbloemen moeten er zo echt mogelijk uitzien. Daarbij is het belangrijk dat de vorm van de bladeren en bloemblaadjes, de kleur en textuur, en de dichtheid van de bladeren zoveel mogelijk lijken op die van de echte plant. Zo zal een rozentak ‘echte’ doorns krijgen. Afhankelijk van de echte plant kan er gebruik worden gemaakt van verschillende technieken en materialen om de kunstplant te maken:
- Gegoten ‘real touch’ bloemen. De bloemblaadjes van zogeheten ‘real touch’ kunstbloemen worden in een mal gegoten. Hierbij kunnen meerdere kleuren gebruikt worden om veelkleurige bloemen te vormen. Denk aan de vlammen in tulpen of kleurrijke lelies. Met deze methode merk je alleen dat de bloemen niet echt zijn omdat ze geen geur afgeven!
- Geprinte bloembladeren van textiel. Eerst wordt een weefsel voorbereid uit polyester of plantaardige kunstzijde, zoals voor een mooie hortensia. Dit wordt verstevigd in gelatine, en vervolgens worden hier de bloemblaadjes uit geknipt of (machinaal) gesneden. De kleuren en nerven worden op de blaadjes gedrukt door middel van zeefdrukken. Met strijkijzers wordt een realistische vorm aan de bloembladeren gegeven.
- In plaats van gieten of printen, kunnen de bloembladeren ook geverfd worden tijdens het fabricageproces.
Zijden, kunststof en nylon kunstbloemen samenstellen
Nadat de bladeren en bloemblaadjes zijn gevormd en gekleurd, moeten ze natuurlijk aan elkaar bevestigd worden om bloemhoofden, knoppen en realistische stengels te vormen. Nadat de bloedblaadjes van de zijden of nylon kunstbloemen op een natuurlijke manier geschikt zijn, worden ze aan elkaar genaaid of gelijmd. Vervolgens wordt het bloemhoofd bevestigd aan een steel van messing of ijzerdraad, die natuurlijk ook wordt bedekt met natuurlijk gekleurd materiaal.
Als de stelen zijn voorzien van ijzerdraad, kun je de kunstbloemen mooi buigen in de gewenste vorm. Zo kun je prachtige boeketten vormen van kunststof bloemen en krijg je resultaten die niet haalbaar zijn met echte bloemen! Om deze reden zijn stelen met ijzerdraad meestal wel duurder dan stelen die van een ander materiaal zijn gemaakt. Ook zijn duurdere kunstbloemen meestal steviger in elkaar gezet, waardoor ze minder snel bloemen of bladeren verliezen dan voordeliger varianten.
Je ziet dat er behoorlijk wat werk zit in het creëren van langdurig mooie, levensechte zijden kunstbloemen. Wil jij ook graag genieten van zo’n bos bloemen die jarenlang mooi blijft? Wij hebben diverse kant-en-klare boeketten en losse kunststof bloemen om zelf je eigen boeketten naar wens samen te stellen. Voor het mooiste effect combineer je de bloemen met groene bladtakken. Laat je snel inspireren door de mogelijkheden in ons assortiment!
Unieke kunstbloemen voor binnen
Niet van echt te onderscheiden