Een vaas met kunstbloemen, waarom niet?

Kunstbloemen in een vaas hadden jaren geleden een armoedig imago. Je had het geld niet, of je had het er niet voor over om een boeket verse bloemen te kopen. Daarom koos je maar voor het ‘dressoir met plastic rozen’, zoals Wim Sonneveld zong in zijn lied ‘Het dorp’. Maar de tijden zijn inmiddels veranderd: de productie van kunstbloemen heeft zich enorm ontwikkeld en tegenwoordig zijn ze nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Een vaas met nepbloemen klinkt heel denigrerend en is beslist niet meer van deze tijd.

Een boeket kunstbloemen in een vaas

Niet iedereen heeft even veel feeling voor het opmaken van een vaas met kunstbloemen. Daarom zijn er kant-en-klare kunstboeketten te koop, waar je alleen nog maar een vaas of plantenbak bij hoeft te zoeken. Je kunt deze boeketten selecteren op basis van de gewenste kleur of de gewenste omvang. Wil je een boeket met veel groen, of juist een waar de kleuren van afspatten? Zoek je een breed boeket, een hoog boeket of juiste een heel compact? Het kan allemaal.

Een vaas zoeken voor je boeket met kunstbloemen

Heb je een kunstboeket gekozen, dan moet je er nog een vaas bij zien te vinden. Een boeket met lange kunstbloemen of -takken vraagt om een lange vaas. Voor kleine boeketten heb je juist weer een lagere vaas nodig. Daarnaast kun je ook de kleur en het materiaal van je vaas afstemmen op je boeket. Of omgekeerd natuurlijk: heb je een mooie vaas staan, dan kies je daar een passend boeket met kunstbloemen bij. Witte vazen zijn erg veelzijdig. Ze passen bij zowel klassieke als moderne interieurs en ze zijn geschikt voor alle soorten boeketten. Vazen van kleurloos glas hebben dezelfde voordelen. Bij gekleurde vazen kun je kiezen voor een boeket in dezelfde kleur, dat straalt klasse en rust uit. Een boeket met kunstbloemen in een vaas met een contrasterende kleur kan juist heel levendig en vrolijk overkomen. De keus is aan jou.

Zelf een kunstboeket samenstellen

Maar het mooiste – en meest persoonlijke – is natuurlijk om zelf een kunstboeket samen te stellen met kunstbloemen en kunstakken. Daarvoor kun je kiezen uit talloze bloemen in alle denkbare kleuren, groot en klein. Voeg er mooie kunsttakken of bladeren aan toe als je dat wil. Zo maak je je eigen creatie. En stel je meerdere boeketten samen, dan kun je er ook nog eens mee variëren door de ze van samenstelling te wisselen. Een paar tips voor het samenstellen van boeketten:

  • Wil je een luchtig en levendig boeket maken, gebruik dan kunstbloemen met verschillende kleuren, vormen en lengtes.
  • Doe de kunstbloemen een voor een in de vaas en schik ze kruiselings door elkaar. Zo krijg je een vol en speels boeket.
  • Vergeet niet om groen toe te voegen aan je kunstboeket. Groene takken en bladeren maken je boeket helemaal af.
  • Bedenk waar je het boeket neer wil zetten. Zet bijvoorbeeld geen hoge vaas met kunstbloemen midden op tafel. Kies voor een lagere compositie, dan kun je elkaar nog zien als je aan tafel zit en dat is wel zo prettig. Staat je boeket van kunstbloemen op een kastje of tafeltje tegen een muur, dan kan een hoog boeket of een hoge vaas juist wel heel mooi zijn.
  • Kunstbloemen hebben geen water nodig. Je kunt voorkomen dat het geheel topzwaar wordt door te kiezen voor een zware vaas of door de vaas te verzwaren, bijvoorbeeld met gekleurd zand of siergrind.
  • Less is more, dat geldt soms ook voor kunstbloemen. Een slank vaasje met maar één mooie kunstbloem erin kan heel decoratief zijn.

Bloempotten opmaken met takken

Niet alleen kunstbloemen, ook kunsttakken kunnen heel decoratief zijn. Neem eens een bloempot en maak hem op met verschillende takken. Wissel hoog en laag af, varieer met verschillende tinten groen, of maak er juist een strakke compositie van met maar één soort kunsttakken. Het resultaat zal je versteld doen staan. En ben je erop uitgekeken, dan kun je de kunsttakken weer verwerken in een kunstboeket.

Voorkom inbraak met kunstbloemen

Het klinkt misschien vreemd, maar een vaas met levensechte kunstbloemen kan je huis beveiligen tegen inbraak. Dat zit zo: inbrekers kiezen heel zorgvuldig de huizen uit waar ze hun slag willen slaan. Waar ze absoluut niet van houden, zijn huizen waarvan de bewoner ieder moment kan thuiskomen. Ga je op vakantie, dan moet je dus de indruk wekken dat je nog gewoon thuis bent. De gordijnen dicht doen is dus geen optie, gesloten gordijnen overdag zijn hét signaal dat je weg bent. Maar als een inbreker door de open gordijnen een vaas met verse bloemen ziet staan, dan krijgt hij juist de indruk dat je nog wel thuis bent. En hoe houd je die indruk drie weken in stand? Juist, met een vaas met kunstbloemen!

Vaas met kunstbloemen

Niet van echt te onderscheiden